Color Guard

NEW: Virtual Clinics!

CLINIC

Information

The Color Guard Clinic is designed for multiple levels of instruction for brand new or experienced performers looking to hone skills in flag or rifle. Over the course of 4 days, students develop a strong fundamental base of performance techniques, then learn how to create their own routines and build upon their skills after they leave the clinic. They are taught how to transfer what they learned to their peers back home.

 

Multi level of instruction

SWC's Color Guard Clinic gives new and returning students the opportunity to advance through the levels of instruction provided year to year. Three to four levels are offered based on enrollment/class size.

Expand your skills

From body movement, flag, rifle, and saber, students will be challenged to both expand on their current skills while learning new techniques in other areas of Color Guard.

CURRICULUM

 

Concepts

Instructors will emphasize a strong fundamental base of performance techniques. All students will be shown techniques in body movement, dance, and marching integration.

Leadership

The Color Guard Clinic has built-in section teamwork, discipline, and motivation to encourage leaders to work with peers. Afternoon electives will provide current or future leaders techniques and tools to help lead when they return home.

Skills

Students will have the opportunity to learn new skills through a multitude of electives and classes provided during the clinic. Students can choose to pursue dance, leadership, style shows, care/maintenance, and additional routines in flag, rifle, and sabre.

Features

Students will receive a digital copy of all routines and instructional manual. All routines are written and taught by our nationally famous instructional staff and are created exclusively for the clinic

Clinic Schedule

Below is an example of an average day schedule. For a more exact layout, go to our Information Documents page and download the PDF

7:15 am Breakfast

10:00 am Break

12:15 pm Lunch

3:30 pm Break

5:15 pm Dinner

7:45 pm Classes conclude

11:00 pm Lights Out

8:30 am Warm-ups and Classes

10:15 am Classes

1:30 pm Classes

3:45 pm Electives

6:30 pm Classes and Performance

8:00 pm Recreation Time

 

DATES

Locations

JULY

2021

HEAD CLINICIAN

Ruth Ann Medworth

Ruth Ann is director of the 10-time state champ Northview High School Color Guard, Winter Guard and Auxiliary Units. Along with teaching Physical Education, she coordinates several clinics and workshops for middle school and high school students. Ruth Ann serves as a member the Indiana High School Color Guard Association Board of Directors and is a past member of the Winter Guard International Board of Directors. She is an IHSCGA Envoy Award winner and is a member of the WGI Hall of Fame.

 

For Your Information

If you are in need or more information, please download our information PDF's for more details. If you have a question, you may want to see if there is already an answer on our FAQ page. If you are looking for transportation information, please go to our Transportation page.

CLOSING

Ceremonies

For parents, friends, and directors, closing ceremonies will be held at O’Brien stadium on Eastern Illinois' campus. Come and enjoy the performance and celebration of awards!

Canceled

 

PRICES

Eastern Illinois University - Charleston IL

Canceled - 2020

COMMUTER

Includes all instruction, and lunch and dinner each day

$255

RESIDENT

Includes all instruction,

housing, and meals

$335

NON- PARTICIPANT

Includes housing and all meals

(For sponsors, bus drivers, directors, or coaches not taking classes)

$195

DISCOUNTS

Milyen egy élhető város?


Jó a levegő, kevés a zaj, a babakocsi nem akad fenn a járdaszegélyen, esténként nem félelmetesen sötét és még sorolhatnánk. De talán a legfontosabb, hogy a város berendezésénél arra kell figyelni, hogy mi emberek, hogy érezzük magunkat jól benne. A város nem csupán arra van, hogy minél gyorsabban hazaérjünk. Az emlékeink nagy része a városhoz, a negyedhez vagy éppen az utcához köt minket. Nem csak az a fontos, hogy szép legyen az új fürdőszoba vagy legyen elég polc a könyveknek, az is fontos, hogy amikor egy hosszú nap után bekanyarodunk a Déribe, már akkor otthon érezzük magunkat.
Mire kell figyelni, mitől jó egy közösségi tervezés?


Közérthető és pontos tájékoztatást ad a tervezés kereteiről és folyamatáról. Akkor jó egy közösségi tervezés, ha a lehető legtöbb érintett részt vesz rajta. A Déri Miksa utca esetében szeretnénk ha az utcában lakó és dolgozó emberek minél többen eljönnének és valódi párbeszéd alakulna ki köztünk. Ennek érdekében hoztuk létre ezt a weboldalt, illetve plakátokat helyezünk ki, szórólapokat osztunk és ötletládát rakunk ki a játszótérre. De a legfontosabb, hogy elgyertek az eseményekre!
Miért fontos és hasznos a társadalmi részvétel?


A városban, ahol sok ember él együtt kis helyen, elkerülhetetlenek a konfliktusok. Hiszen az egyik ember ilyen, a másik pedig olyan. A leghasznosabb ha ezeket a konfliktusokat nem a szőnyeg alá söpörjük hanem megpróbáljuk megérteni egymást. Fontos, hogy mindenki egy lépést hátrébb lépjen, megpróbáljon belehelyezkedni a másik helyzetébe. Ez egy nagyon nehéz feladat, de hosszú távon kifizetődő! Ki kell alakítani az együttélés szabályait, de ehhez nyitottságra és kompromisszumokra van szükség. Sokkal jobb lesz végigsétálni ezek után az események után az utcán, ha mindenki részt vett az utca új képének kialakításában, és mindenki tudja melyik döntés hogyan született.
Mi az, vagy ki az a facilitátor?


A facilitátor az az ember aki levezeti a közösségi tervezési alkalmakat. Vannak akik nehezebben szólalnak meg, és vannak akik könnyebben. A cél az, hogy mindenki véleményét meghallgassuk és beépítsük a tervbe. A facilitátor segít abban, hogy a résztvevők közötti párbeszéd zökkenőmentes legyen és minden lehetséges konfliktus felszínre kerüljön, és ki is beszéljük azokat. A facilitátor fő feladata, hogy a tervezési folyamat hatékony és fókuszált legyen, rajzol, kérdez és segít mederben tartani az egyes tervezési alkalmakat.
Hogy jön ide a klímaváltozás?


Egyre jobban látszik, hogy a klímaváltozás mindannyiunk életét befolyásolja nap, mint nap. A legszembetűnőbb talán az, hogy nyáron melegebb van, mint mondjuk 10 vagy 20 évvel ezelőtt. Ezeket a negatív hatásokat csökkenthetjük ha például több fát ültetünk. Egy fa árnyékában nehezebben melegszik fel a járda vagy az aszfalt, és akár 5-10 fokkal is hűvösebb lehet alatta.
Hogy néz ki egy tesztnap?


A tesztnapon közösen berendezzük az utcát, annak alapján amit közösen kitaláltunk a közösségi tervezési alkalmakon. Megpróbáljuk bemutatni, hogy milyen lesz ha majd kész lesz. Felrajzoljuk a bokrok helyét zöld krétával, vagy éppen kirakunk egy-két széket a padok helyére. Ha pedig kiderül, hogy valami nem az igazi, akkor azokat felírjuk és módosítjuk a tervet. Ha a padon ülve szemünkbe süt a nap arrébb rakjuk, ha a járda amit kitaláltunk nem ott fut ahol a legjobb akkor megkeressük, hogy hol fusson.

CLINICS

INFORMATION

FOLLOW US

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon

NEWSLETTER

P.O. Box 859

Mahomet, IL 61853

© 2020 Smith Walbridge Clinics: Marching Band, Drum Major, Colorguard Summer Camps all rights reserved. 

SW Clinics maintains the right to alter, reassign, and adjust curriculum based on circumstances at any time.

0